onsdag 19 november 2008

Amboise slott, Frankrike

Slottet Amboise (Château d'Amboise) ligger vid staden Amboise i Loiredalen i det franska departementet som kallas för Indre-et-Loire i regionen Centre.

På platsen har det länge funnits byggnader och föregångaren till Amboise är en fästning. År 1431 blev den dåvarande ägaren, Louis d'Amboise, dömd till döden för att ha deltagit i en komplott mot en av kungens gunstlingar. Louise blev dock benådad så småningom, men hans byggnad, som låg där nuvarande slottet ligger, konfiskerades av kronan och den dåvarande franska kungen, Karl VII.

1470 föddes Ludvig XI:s son, Karl (VIII) på slottet Amboise. Karl, som var kung mellan åren 1483-1498, var rädd att hertigdömet Bretagne skulle falla under utländsk makt och invaderade därför hertigdömet 1491 och tvingade Anne av Bretagne att bryta sitt äktenskap med Maximilian av Habsburg och gifta sig med honom istället. Giftermålet ägde rum den 6 december 1491, när Anne var nästan femton år gammal och Karl tjugoett. Bretagne kom därefter under fransk kontroll. Läs mer

Läs andra intressanta bloggar om , , , , , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar